Magyar Atom
2018.03.24.


Hobo
2018.03.30.


Gary Moore
Emlékest 2018

2018.04.04.


Ryan McGarvey
2018.05.01.


Danny Bryant
2018.05.18.


Joe Bonamassa
2018.06.14.


Ten Years After
2018.07.01.


Henrik Freischlader Band
2018.09.12.


Layla Zoe

2018.10.17.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Archívum

Robert Plant: Carry Fire
2017-11-26 | kritika


Robert Plant lullaby and... The Ceaseless Roar című lemezének megjelenését követően azt hihettük, hogy a Nonesuch Records által kiadott anyag volt az utolsó albuma, zenei pályájának vége. Ezt tűnt alátámasztani a három éve megjelent lemeznek a hattyúdal hangulata, ahogy az énekes nyilatkozatai is ezt sugallták. Ennek tükrében meglepetésként hatott, hogy ősszel újabb kiadvánnyal jelentkezett. Tizennegyedik szólóalbuma, Carry Fire a Sensational Space Shifters nevű háttércsapattal került rögzítésre, akik ismét folkos és világzenei környezetet biztosítottak a hangszereléseikkel. Munkakapcsolatuk nem új keletű, több mint egy évtizedre nyúlik vissza. A lemezre került nóták ezúttal kicsit sablonosabbak, nincs meg az a változatosság, mint korábban, mintha a régi ötleteket hasznosították volna újra. A szövegek is kicsit behatároltabbak, elsősorban a változás, az elmúlás és az élet körforgásának témáját járják körül. A legjobban sikerült dal a The May Queen, amely visszacsatol Plant korábbi munkásságához, hiszen a címe elhangzik a Led Zeppelin Stairway To Heaven szövegében. Mellette említést érdemel még a Bones Of Saints és a Bluebirds Over The Mountain. Az utóbbi, Ersel Hickey által jegyzett, a Beach Boys által sikerre vitt számban Chrissie Hynde-nek (The Petenders) a fantasztikus hangja hallható. A záró szerzemény, a Heaven Sent kellőképpen elandalítja a hallgatót, bár az egész anyag melankolikus.  Ami pedig Robert Plant hangját illeti, alapvetően a mélyebb tartományban marad, bár időnként magasabb hangokkal is megpróbálkozik, de azért senki ne várjon egy újabb Whole Lotta Love-ot.

Nonesuch Records/Warner Bros. Records, 2017

hoati


Megjelent Little G Weevil új lemeze
2017-11-18 | hír


A napokban jelent meg Little G Weevil új albuma, a Something poppin’. A kiadvány új korszakot nyit a többszörösen díjnyertes, 2004 óta az Egyesült Államokban élő zenész pályafutásában, hiszen ezzel a lemezzel szakított a tradicionális blues hangzással.Little G Weevil, azaz Szűcs Gábor professzionális szinten 1996-ban kezdett el muzsikálni. Akkoriban a blues műfaj keresett volt hazánkban, szinte minden művelődési házban ez a zene szólt. A helyzet az ezredfordulóra jócskán megváltozott, megbecsült muzsikusként Szűcsnek megélhetési gondjai nem voltak, de elégedetlen volt a játékstílusával, többet szeretett volna. Tudta, hogy a tudása fejlesztésére a legjobb terep az Egyesült Államok, így 2004-ben gondolt egyet, szerencsét próbált a blues hazájában: először Memphisben telepedett le, onnan – egy rövid londoni kanyar után – költözött Atlantába 2009-ben. Az első amerikai lemezszerződését 2008-ban írta alá, a Southern Experience rá egy évvel készült el. 2013 januárjában megnyerte a The Blues Foundation által évente megrendezésre kerülő International Blues Challenge versenyt szóló/duó kategóriában, ugyanekkor kategóriája legjobb gitárosa címet is megszerezte. Még ugyanezen év nyarán kiadásra került harmadik önálló albuma Moving címmel, amit az angol Mojo Magazine az év legjobb lemezei közé választott. Little G Weevilt 2014-ben újabb komoly elismerés érte, hiszen Blues Music Awardsra jelölték. A napokban jelent meg ötödik albuma, a Something poppin’. A lemezen modernizálta a hangzást, nem ragaszkodott az egy-két-három akkordos blues hangszereléshez, hagyta, hogy szabadon szárnyaljon az alkotói fantáziája. Több műfajt is becsempészett a zenébe, amelynek köze van a blueshoz, vagy épp a bluesból alakultak ki: a R’n’B-t, rock and rollt, rapet és hip-hopot. A felvételeken közreműködött a kiváló atlantai dobos, Daniel Harper, Premecz Mátyás billentyűs, Borsodi László gitáros és Pfeff Márton basszusgitáros. A formációt két atlantai énekesnő, Sharika Allen Brown és Rebekah Easley Ellis tette teljessé, de vendégszerepelt a tizenkilenc éves, tehetséges atlantai rapper lány, Dulzura, valamint a spanyol Danny Del Toro szájharmonikás is. Az XLNT Records és a VizzTone Label Group által kiadott CD-t a szerencsések már a szeptemberi lemezbemutató turné keretén belül kézbe vehették, a hivatalos megjelenésére a napokban került sor. A Something poppin’ megvásárolható a jelentős digitális zeneáruházakban, a Musicland és a Lemezkuckó üzletében.

hoati


Riport kötet jelenik meg a Tengs Lengs zenekarról
2017-11-04 | hír


A Tengs Lengs húsz éven át volt Budapest megkerülhetetlen underground alapköve, ennek ellenére kimaradt a szakmai véráramból, s nem is nagyon érdekelte, hogy bekerül-e oda. Pályafutásukat már megörökítették filmen, a napokban pedig riport kötet jelenik meg róluk.Az 1984-ben alakult Tengs-Lengs zenekarnak nagy szerepe volt a hazai blues- és klubélet megteremtésében. Fénykorában a leghíresebb underground együttesnek számított, több mint tíz évig saját klubbal rendelkezett Budapesten. A ’80-as évek második felében nem is számított igazán az, aki nem járt a Lengs koncertjeire. A Budapesti Rhythm & Blues Fesztivál házigazdájaként hét éven át megtöltötték a főváros nagy koncerthelyeit. Fellépéseiken nőtt fel több, ma már közismert zenész, szakmai berkekben igen nagy tisztelet övezte a zenekart. Fekete Kálmán ’90-es években megjelent, a hazai blues szcénát bemutató könyveiben (Első Magyar Blues Könyv, Blues 2) egy-egy fejezetet kaptak. Sosem gondoltak lemezkiadásra, de 2006-ban a Hunnia Records segítségével kiadták első CD-jüket. A csapat nevével megegyező című album az évek alatt írott, koncerteken jól bevált saját számok gyűjteménye. Még ugyanebben az évben 45 perces dokumentumfilm jelent meg róluk, Állat! Anyád! avagy Az árnyékos oldal címmel, melyet a 38. Magyar Filmszemlén be is mutattak. Ekkor új lendületet kapott a banda, így 2008-ban ismét lemezt készítettek. Az elmúlt évek csendjét egy a napokban megjelenő riport kötet töri meg. A könyv terve Kamarás Zoltánnak a fejéből pattant ki, akinek az inspirációt Berta Zsolt Jancsiszög című kötetének elolvasása adta. „Úgy éreztem, a könyv rólam, az én ifjúságomról, az én generációmról szól.” - nyilatkozta a zenekarvezető az egyedülálló nemzedékregényről. Mivel kettejük régóta ismerték egymást, adta magát az ötlet, hogy a kötet megírását a Márai Sándor-díjas és Bertha Bulcsu-díjas íróra bízzák. „Figyelj, Zoli! Legyen a címe Kívül mindenen. Értem ez alatt a zenekar – mint egység – politikai és szakmai kívülállását. A Lengs húsz éven át volt Budapest megkerülhetetlen underground alapköve, ennek ellenére mindig úgy éreztem, kimarad a szakmai véráramból, s nem is nagyon érdekli, hogy bekerül-e oda.” – olvasható a mű előszavában, ami a banda történetével párhuzamosan amolyan korrajzot is felvázol azáltal, hogy a megkérdezettek politikai-, történelmi-, és kulturális eseményeket idéznek fel. A Kívül mindenen – Tengs Lengs című könyv dedikálással, koncerttel egybekötött bemutatójára december 16-án a fővárosi Kék Yukban (1032 Budapest, Fényes Adolf u. 28.) kerül sor, ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak a zenekar tagjai. Az esten bemutatkozik az együttes jelenlegi, valamint korábbi tagjainak gyermekeiből verbuválódott Tengs Lengs Tribute Band is. A kötet jövő héttől már kapható lesz, megrendelhető a tengslengsinfo@gmail.com e-mail címen.

hoati