Little G Weevil
Something Poppin' tour
2018.04.24.-29.


Jack Cannon Band

feat. Nagy Ádám

& Petendi Tamás

2018.04.26.


Soulbreakers
lemezbemutató
Jazztelen
feat. Tátrai Tibor
2018.04.27.


Ryan McGarvey
2018.05.01.


Danny Bryant
2018.05.18.


Joe Bonamassa
2018.06.14.


Ten Years After
2018.07.01.


Henrik Freischlader Band
2018.09.12.


Layla Zoe

2018.10.17.

Ajánlott albumok

Hobo Blues Band
Hobo Blues Band
Vadászat
Little G Weevil
Little G Weevil
Something Poppin'
Janis Joplin
Janis Joplin
Farewell Song
Johnny Winter
Johnny Winter
Second Winter
Joe Bonamassa
Joe Bonamassa
You & Me
The Cash Box Kings
The Cash Box Kings
Royal Mint
Benny Turner
Benny Turner
My Brother's Blues
T-Bone Walker
T-Bone Walker
T-Bone Blues
Kritika

Az European Blues Challenge-n történt
2018-08-23


Idén a norvégiai Hell város adott otthont az European Blues Challenge-nek. A rendezvényre az European Blues Union tagországai jelölhetnek országonként egy-egy előadót, zenekart.

Az idei fellépők névsora:
Suba Attila & The SoulFool Band (HU), Kathy Boyé & The DTG Gang (FR), The Ragtime Rumours (NL), Johnny Big Stone & The Blues Workers (ES), LaVendore Rogue (GB), Krakow Street Band (PL), The Heritage Blues Company (LU), Tammepold, Roots & Kadakas (ES), Greyhound´s Washboard Band (DE), Slim Butler (FI), Kiero Grande (SK), AXiS (RO), Amaury Faivre Duo (CH), Vítor Bacalhau (PL), Fried Okra Band (DK), Ed And The Gators (BE), Joakim Tinderholt And His Band (NO), Dobre Rano Blues Band (CZ), Julia and The Basement Tapes (SE), Don Leone (IT), Kutscher's Blues Band (AT)Embert próbáló feladat volt végighallgatni mind a huszonegy együttest, szerencsére akadt köztük jó néhány, akikért megérte elutazni ennyire messze. Az European Blues Challenge már március 15-én, csütörtök este megkezdődött. A rendezvénynek otthont adó Scandic Hotelben szállásoltak el mindenkit, és ennek a szállodának a bárjában, illetve a koncerttermében tartották a fellépéseket. A nulladik napon két norvég együttes mutatkozott be. Először a Rita Engedalen & Her Trio lépett a színpadra, tisztességes, de számomra nem túl izgalmas szettet adtak, nyilván nem segített megnyerni a szimpátiámat, hogy két Janis Joplin dalt is elővezettek. Tényleg rendesen megtanulták a bluest, hangszeresen is remekeltek, csak épp valami kis többlet hiányzott a játékukból. A második csapat viszont teljesen levett a lábamról. Az Eric Slim Zahl & The South West Swingers igazán hozta mindazt, ami végett érdemes blues koncertekre járni: elképesztő hangszeres tudás, finom ízléssel vegyítve, ráadásul a főhős úgy szórakoztatja a népet, hogy vicces, de sohasem kínosan jópofáskodó. Jók a saját számok, mind zeneileg, mind a szövegek terén, szóval nagyon pozitív meglepetést okoztak. Körülbelül a Nick Curran féle blues muzsika az övék, sok boogie-s zongora, erőteljes New Orleans-i fűszerezéssel, nagyon ízléses, sohasem tolakodó gitár á la T-Bone Walker, Johnny Guitar Watson, plusz a három King. Később beszélgettem velük, az énekes és a basszusgitáros kolléga jó fejjel magasabb volt nálam, tényleg felnéztem rájuk.Másnap a hazai Suba Attila & The SoulFool Band koncertjével indult maga az össznépi versengés. Minden előadó 20 percet kapott és 10 perc maradt az átszerelésekre. Szerencsére a helyi csapat felkészült és profi volt, így ezt a menetet percre pontosan tartották mindkét nap. Attiláék soulos, funkos programja nagy sikert aratott, a srácok tényleg bevetettek mindent, hogy egy lehengerlő produkciót vigyenek színre. Ha marad ez a felállás, és folytatják ezt az utat, pár év alatt egy igazán jó produkcióvá nőheti ki magát a dolog. Láthatóan a szakmabelieknek is tetszett a műsoruk, mert két-három meghívást sikerült azonnal lekötniük.
Nem sorolnám fel az összes produkciót, aki kíváncsi rájuk, az a Google segítségével mindent megtudhat. Számomra a legérdekesebb, legszínvonalasabb az alábbi néhány formáció volt.

The Ragtime Rumours - Hollandiából érkezett az idei győztes banda. Igen viszontagságos volt az útjuk, a kocsijuk lerobbant valahol Dániában, így 54 óra alatt jutottak el Hellbe. Nekem egyből nagyon megtetszett a produkció, és a jelek szerint így volt ezzel a zsűri is. Zenéjükben a Django Reinhardtos gypsy jazz keveredik a hagyományos blues elemeivel, miközben a gitáros Marc Ribotra emlékeztető kreatív szólókkal viszi el új dimenziók felé a dalokat. Nem túl nagy meglepetésünkre kiderült, hogy az egész csapat komoly Tom Waits rajongó.
LaVendore Rogue - Az UK Blues Federation nevezésének köszönhetően indultak. Erőteljes Captain Sparrow fétis mellett dögös slide alapú blues rockot produkáltak. Nehezen tudnák tagadni, hogy Ian Siegal a példaképük. Nekik lesz esélyük rock fesztiválokon is próbálkozni.
Vítor Bacalhau - Portugália idei indulói, a zsűri nekik ítélte a harmadik helyezést. Tisztességes blues trió, rengeteg gitárszólóval. Tetszett, hogy sok dinamikát vittek a játékba, viszont nem volt meg a gitárszólókban az a történetmesélős attitűd, ami a legnagyobbak játékát jellemzi. Vítor mondjuk még nagyon fiatal, tehát jó eséllyel sokat fog még fejlődni.Fried Okra Band - Koppenhágai trió, láthatóan a North Mississippi Allstars, illetve a Black Keys által újra divatba hozott műfaj mellett tették le a voksot. Erőteljes, karizmatikus gitáros-énekes mögött egy bitang jó ritmusszekció áll. Aki szereti a Junior Kimbrough, R.L. Burnside és az Othar Turner féle varacskos észak Mississippi bluest, annak ez egyből be fog jönni, de az átlag rock fanok, akik megvették már a jegyüket a nyári Nick Cave koncertre, azok is jól fognak szórakozni, ha belefutnak a zenekarba. Ők kapták a 2018-as EBC második díját.
Ed & The Gators - A belga versenyzők nagyon magas színvonalon, komoly rutinnal adták elő, amit csinálnak, egy szempontból maradtak le a többiek mögött, hogy nagyon sok feldolgozás volt a repertoárjukon. A szájharmonikás-énekes Ed hiteles, jó előadó, a gitárosuk, Arne Demets produkciója állt legközelebb az olyan óriásokéhoz, mint pl. Ronnie Earl.
Joakim Tinderholt and His Band - A helyi csapat szerintem idén is nagyon erős produkciót mutatott be. Ehhez persze hozzátartozik az is, hogy Skandináviában (és azon belül is főleg Norvégiában) rettentő irigylésre méltó a blues helyzet. Van vagy egy tucatnyi nagyon színvonalas nemzetközi súlyú blues fesztivál, mindegyik országban erőteljes aktivitású a helyi blues szövetség, és nemzetenként számolhatunk legalább egy-egy tucat, kifejezetten a bluesra szakosodott klubbal is. Joakim együtteséről kb. hasonlókat tudnék mondani, mint Eric Slim Zahl csapatáról, kicsit olyan érzésem volt, hogy ők a kistesók. Nagyon lendületes, swinges blues, magas színvonalon elővezetve.
Don Leone - Szardíniáról jött duó, ami gyakorlatilag a gitáros, dobos, vokalista one man bandje, kiegészítve egy énekessel. Jó produkció, akikkel simán összefuthatunk valamelyik utcazene fesztiválon. Nem váltották meg nekem a világot, de jól szórakoztam.A verseny után mindkét nap volt jammelés a bárban felállított kisszínpadon, ahol szinte mindenki újra megmutatta magát, az egyetlen árnyoldala a dolognak az volt, hogy a skandináv pedantéria azt is jelentette, hogy úgy nagyjából hajnali két óra körül lehúzták a rolót és onnantól kezdve nem nagyon lehetett folytatni a party-t. Mi máshoz szoktunk…
Az idei pokoli fagyos helyszín után jövőre a Portugáliához tartozó Azori-szigeteken lesz megtartva kilencedik alkalommal az European Blues Challenge, ahol azon túl, hogy jó az idő, szép a környezet, a norvég 3000 Ft helyett kb. 1 euróért lehet hozzájutni egy korsó sörhöz.
Igazán jó szívvel ajánlom mindenkinek ezt az élményt, érdemes új, még be nem járatott nevek koncertjeit megnézni, mert sokkal több a jó és érdekes, mint a feledhető. Aki szeretne csatlakozni és részt venni az European Blues Union munkájában, keresse fel a honlapjukat, ott elég kimerítően lehet információkat találni, de ha van kérdése, írhat nekem privátban is, és segítek, amiben tudok. Szintén csak ajánlani tudom a blues társadalom tagjainak, hogy csatlakozzanak a nagy ernyőszervezethez, a memphisi székhelyű Blues Foundationhoz.

Podlovics Péter
e-mail: peterpodlovics@gmail.com

Fotó: Christophe Losberger


Johnny Rawls: Waiting For The Train
2017-12-21


Johnny Rawls zenei karrierjét tinédzserként Z.Z. Hill, Little Johnny Taylor és Joe Tex együtteseiben kezdte. A huszas évei elején csatlakozott példaképe, O.V. Wright zenekarához. Miután a legendás soul énekes 1980-ban elhunyt, együtt tartotta a csapatot és Little Johnny Taylor, Latimore és B.B. Coleman kísérőzenekaraként turnéztak. A ’90-es évek közepén két lemezt (Can’t Sleep At Night, Down To Earth) készített L.C. Luckett társaságában, az első saját neve alatt jegyzett szólóalbumát 1996-ban Here We Go címmel rögzítette. A lemezt a JSP Records jelentette meg, ahol producerként, stúdiózenészként és A&R menedzserként is dolgozott. Mára már a soul blues egyik legkiemelkedőbb alakjaként tekinthetünk rá, akinek albumai rendre rangos elismerésekben részesülnek. Sorban tizenhatodik lemeze, a Waiting For The Train állandó kísérőegyüttesével, a The Rays-szel került rögzítésre. A zenekar eredetileg a soul díva, Kay Kay kísérésére jött létre, az alapító tagok közül Bob Trenchard, Richy Puga, Dan Ferguson és Andy Roman még mindig tagja a csapatnak. A dalok egy része komoly üzenettel bír, az életről és a haláltól való félelemről szólnak, de hallhatunk szerelmes számokat is. A repertoár felét a Bob Trenchard - Johnny Rawls szerzőpáros szerzeményei teszik ki, egy dal Trenchard és James Armstrong közös koprodukciója, míg a fennmaradóak feldolgozások. Az utóbbiak között meglepetésként hatott Bob Dylan I Shall Be Released című száma, mely a The Band bemutatkozó albumán volt először hallható. A produceri feladatokat ismét Jim Gaines látta el, aki szép munkát végzett a Blues Music Awards esélyes lemezen.

Catfood Records, 2017

hoati


Chris Kramer & Beatbox ’n’ Blues: On The Way To Memphis
2017-12-03


Chris Kramer Németország legrégebbi, egykor pezsgő ipari régiójából, a Ruhr vidékről származik. A blues zenét tizenhárom éves korában fedezte fel, a szájharmonikázás alapjait az édesapjától tanulta. Iskolai tanulmányai befejeztével, 1994-ben zenei karrierbe kezdett: eleinte csak szájharmonikán játszott, később már énekelt és gitározott. Első komoly sikereit a Bluebyrds nevű duóval érte el. A ’Slidin’ Johnnal alkotott formáció sokáig Németország legkeresettebb blues duójának számított, útjaik tíz év közös munka után váltak ketté. Ezt követően leginkább saját neve alatt muzsikált, de több alkalommal szerepelt az egyik legsikeresebb német rockzenész, Peter Maffay lemezein. Dolgozott zenei szakértőként a WDR televízióban, négy szájharmonika és egy didgeridoo könyvet írt. Eddig három alkalommal ítélték oda részére a German Blues Awards-ot. Aktuális együttese, a Chris Kramer & Beatbox 'n' Blues (Chris Kramer - ének, szájharmonika, gitár, Kevin O Neal – beatbox, Sean Athens - gitár, vokál) a tradicionális zenét a modernnel ötvözi, hidat teremtve a blues és a hip hop között. A zenekar 2016-ban megnyerte a German Blues Challenge-et, aminek köszönhetően részt vettek az idei International Blues Challenge-en, ahol az elődöntőig jutottak. Az egyesült államokbeli útjukat követően került rögzítésre az On The Way To Memphis című albumuk. Nevükből adódóan a beatbox komoly szerepet kapott a dalokon belül, tökéletesen illeszkedve a kitűnően megmunkált és felépített, a hagyományos hangzást kedvelők számára is befogadható zenei világhoz. A lemezen található szerzemények valamennyike Kramer nevéhez köthető. A repertoárból kiemelkedik a kilenc éve elhunyt Bo Diddley emlékére írt BO, melyhez animált videoklipet készítettek. Egy szám (Ich gab dir meine Liebe) német nyelven szólal meg, de ez nem nyújthat meglepetést Chris Kramer munkásságát ismerőknek, hiszen korábban is írt már anyanyelvén dalszövegeket.
 
Blow ’Till Midnight Records, 2017

hoatiRobert Plant: Carry Fire
2017-11-26


Robert Plant lullaby and... The Ceaseless Roar című lemezének megjelenését követően azt hihettük, hogy a Nonesuch Records által kiadott anyag volt az utolsó albuma, zenei pályájának vége. Ezt tűnt alátámasztani a három éve megjelent lemeznek a hattyúdal hangulata, ahogy az énekes nyilatkozatai is ezt sugallták. Ennek tükrében meglepetésként hatott, hogy ősszel újabb kiadvánnyal jelentkezett. Tizennegyedik szólóalbuma, Carry Fire a Sensational Space Shifters nevű háttércsapattal került rögzítésre, akik ismét folkos és világzenei környezetet biztosítottak a hangszereléseikkel. Munkakapcsolatuk nem új keletű, több mint egy évtizedre nyúlik vissza. A lemezre került nóták ezúttal kicsit sablonosabbak, nincs meg az a változatosság, mint korábban, mintha a régi ötleteket hasznosították volna újra. A szövegek is kicsit behatároltabbak, elsősorban a változás, az elmúlás és az élet körforgásának témáját járják körül. A legjobban sikerült dal a The May Queen, amely visszacsatol Plant korábbi munkásságához, hiszen a címe elhangzik a Led Zeppelin Stairway To Heaven szövegében. Mellette említést érdemel még a Bones Of Saints és a Bluebirds Over The Mountain. Az utóbbi, Ersel Hickey által jegyzett, a Beach Boys által sikerre vitt számban Chrissie Hynde-nek (The Petenders) a fantasztikus hangja hallható. A záró szerzemény, a Heaven Sent kellőképpen elandalítja a hallgatót, bár az egész anyag melankolikus.  Ami pedig Robert Plant hangját illeti, alapvetően a mélyebb tartományban marad, bár időnként magasabb hangokkal is megpróbálkozik, de azért senki ne várjon egy újabb Whole Lotta Love-ot.

Nonesuch Records/Warner Bros. Records, 2017

hoati


Atlas: Just Playin’ Rhythm & Blues
2017-09-07


Az Atlas zenekart a ’60-as évek elején öt tinédzserkorát élő fiatalember, Bíró Gábor, Flamm Ferenc, Horváth György, Szabó György és Szabó János alapította. Makrai Pál 1965 áprilisában csatlakozott hozzájuk, így sextetté alakult az együttes. Kezdetben menő angolszász számokat kopíroztak, az igazi felfutás '65-'66 fordulóján jött, mikor már rhythm 'n' bluest játszottak. 1968-ban díjat nyertek a Pol Beat fesztiválon, melynek eredményeként kijutottak a szófiai Világ Ifjúsági Találkozóra, közkeletű rövidítéssel a VIT-re. A zenekart sokan a hatvanas évek végén megjelent, gazdagon hangszerelt, jól felépített, gördülékeny kislemezdalok alapján ismerik (Boldog vagyok / Ne búsulj, Mondd / Álomország, Félek, hogy egyszer meghalok / Töröld le a könnyeidet, stb.), de akkor már lényegesen populárisabbak voltak, mint a hőskorszakban. Az évek során végigjátszották az egész országot, felléptek tánciskolában, lánygimnázium érettségi bankettjén, a pécsi jogászbálon, vállalati kultúrházakban, no meg nyaranként a Balatonon. 1970 augusztusában a Metro és a Tolcsvay társaságában a Kisstadionban koncerteztek. A következő évtől egyre gyakrabban szerződtek külföldre a vendéglátóiparba, a zenekar 1976-ben szűnt meg létezni. Az eltűntnek hitt felvételeket, igazi ritkaságokat megjelentető Moiras Recordsnak köszönhetően, idén nyáron Just Playin’ Rhythm & Blues címmel 1965-ben felvett koncertjük jelent meg. A tizennégy dal a hazai popkultúra egyik legfontosabb színterén, a Budai Ifjúsági Parkban került rögzítésre. A restaurált magnetofonszalag az egykori gitáros, Bíró Gábor, vagy ahogy a többiek hívták, Doki tulajdonát képezték. A saját szerzemények mellett többek között hallhatjuk még Buddy Holly, Willie Dixon, Jerry Lordan, Ray Davies és Ray Charles dalok interpretációit. A zenei élvezeteket szintén ’65-ben feljátszott, rég elfeledett demófelvételek teszik teljessé. A banda valamennyi kislemeze gyűjteményes formában már napvilágot látott, ez a limitált példányszámú kiadvány történetük egy újabb, magas színvonalú epizódját tárja az utókor elé.

Moiras Records, 2017

hoati


John Lee Hooker: Whiskey & Wimmen: John Lee Hooker’ Finest
2017-08-30


John Lee Hooker a blues történetének egyik legjelentősebb alakja. Több mint száz lemez, négy Grammy-díj és jelölések sokasága szegélyezték pályafutását. Még életében beválasztották a blues és a rock and roll halhatatlanjai közé. Jellegzetes ritmusú dalai, mély hangja, első hallásra primitívnek tűnő gitárjátéka az egész világon fogalom volt. Szinte elhunytáig koncertezett, európai turnéját nem sokkal a 2001. június 21-én bekövetkezett halála előtt orvosa tanácsára mondta le. Idén töltötte volna be századik életévét, mely apropóján Whiskey & Wimmen: John Lee Hooker’ Finest címmel számaiból válogatásalbum látott napvilágot. A kiadvány a Vee-Jay, Riverside, Stax és Specialty lemezkiadók részére rögzített felvételeket tartalmaz. A szerkesztők az összeállítás során nem ragaszkodtak a kronológiai sorrendhez. A legrégebbi dal, a No More Doggin’ 1954-ben került rögzítésre, míg a legkorábbi szerzemények az 1964-es keltezésű Big Legs, Tight Skirt és az It Serve Me Right To Suffer. Az utóbbi felvételek a James Bracken és Vivian Carter által alapított, chicagói székhelyű lemezcég, a Vee-Jay égisze alatt láttak napvilágot, csakúgy mint az albumon hallható szerzemények többsége. A válogatáson olyan alapdarabok követik egymást, mint a Boom Boom, a Boogie Chillen, a Dimples, az I Love You Honey és a Crawling King Snake. A Boogie Chillen eredetijét a Modern Records 1948-ban adta ki, ez volt a King Of The Boogie címmel illetett muzsikus első lemezfelvétele, ami rögtön milliós eladást eredményezett. John Lee Hooker szólóban, duóban és kiszenekarral játszik, a zenésztársak között megtaláljuk Eddie Taylor, Earl Hooker és Jimmy Reed nevét is. A dalok közül többet a ’90-es években megjelent lemezein átdolgozott vendégzenészek közreműködésével. Az anyagi és az erkölcsi siker minden addigiakat felülmúlt, mégis a születésének centenáriumára összeállított válogatáson hallható zenék képviselik igazán tehetségének lényegét.

Vee-Jay Records, 2017

hoati


Thorbjorn Risager & The Black Tornado: Change My Game
2017-08-10


Thorbjorn Risager 2003-ban néhány zenész barátjával együtt Thorbjorn Risager Blue 7 néven alapított zenekart. Rá egy évre adták ki bemutatkozó anyagukat, az igazi sikert és ismertséget azonban csak a soron következő két album, a From The Heart és a Here I Am hozta meg számukra. 2014-ben kiadót váltottak, a Ruf Records-szal kötöttek szerződést. A német lemezcég dobta piacra a többszörös díjnyertes Too Many Roadsot, amely már a Thorbjorn Risager & The Black Tornado név alatt került a polcokra. A névváltoztatással szerették volna jelezni, hogy nem egy énekesről és kísérőzenekaráról van szó, hanem egy valódi együttesről. A lemezkészítéssel párhuzamosan rendszeresen turnéznak Európa-szerte, de bemutatkozási lehetőséget kaptak Kanadában és Indiában is. 2015 elején Bonnban léptek fel, az est kép- és hanganyagát Songs From The Road címmel adták ki. Aktuális anyaguk rögzítésére a koppenhágai Medley Studióban került sor. Míg eddigi albumaik három hét alatt elkészültek, addig a Change My Game-en több hónapig dolgoztak. A dalok döntő hányada a kiváló dalszerzői készséggel, erőteljes énekhanggal bíró Risager nevéhez köthető, Peter Skjerning basszusgitáros csupán egy számot jegyez. A lemezen több rádióbarát nótát hallhatunk, az I Used To Love You, a Hard Time és a Lay My Burden Down egy nyitottabb szellemű kereskedelmi médiával megáldott országban akár slágerek is lehetnének. Az abszolút kedvencem a Dreamland, talán ez tükrözi legjobban a blues, rhtyhm & blues, rock és soul stílusokat felvonultató anyag hangulatát. A Thorbjorn Risager & The Black Tornado összetétele majdhogynem állandó, megalakulásuk óta csak két muzsikus hagyta el az időközben nyolc fősre bővült, újra és újra magas színvonalon teljesítő csapatot.

Ruf Records, 2017

hoati


Gary Clark Jr.: Live / North America 2016
2017-08-01


Az Austinban született Gary Clark Jr. tizenévesen kezdett gitározni. Eleinte kis szórakozóhelyeken lépett fel, majd Clifford Antone-nak köszönhetően bemutatkozott a legendás Antone’s klubban. Itt zenélt együtt először Jimmie Vaughannel, a The Fabulous Thunderbirds alapító tagjával, aki ajánlására Eric Clapton meginvitálta őt a 2010-ben megtartott Crossroads Guitar Festivalra. A Rolling Stone magazin 2011-ben a „legjobb ifjú tehetségnek” nevezte, az igazi áttörést azonban az egy évre rá megjelenő Blak And Blu hozta meg számára. Stílusát rengeteg féle zene inspirálta, mozgástere jócskán túlnyúlik a blues műfaj határain, amit az első nagy lemezkiadó által megjelentetett albumomon megpróbált bemutatni. Sorban negyedik lemeze, a The Story Of Sonny Boy Slim 2015-ben látott napvilágot. Az album felvételénél Clark teljesen átvette az irányítást, a zeneírás, a hangszerelés, a produceri munka, sőt a hangszeres játék nagy része is az ő nevéhez köthető. A lemez népszerűsítő turné észak-amerikai fellépéseit rögzítették, hogy aztán a legjobb pillanatokat kiadják. A Live / North America 2016 a korábbi albumról hét szerzeményt tartalmaz, köztük a két erőteljes húzónóta, a Grinder és a The Healing, melyek jócskán átformálásra kerültek. A repertoárban helyet kapott Jimmy Reed és Elmore James egy-egy dala, utalva Clark zenei gyökereire. Míg a The Story Of Sonny Boy Slim több bensőséges hangulatot árasztó mozzanatot rejt, addig az új anyag nyers, erőtől duzzadó. Kétség sem férhet hozzá, hogy Clark valódi lételeme a színpad, ezt már a 2014-ben megjelent koncertalbuma kapcsán is megállapíthattuk. A két élő lemez némi átfedéssel bír, hiszen a When My Train Pulls In és Numb mindegyiken megtalálható. Gary Clark Jr. már 33 éves, tehát az egyik nyilvánvaló mesterét, Jimi Hendrixet túlélte. Remélhetőleg évtizedek múlva is játszani fogja nekünk a stílusok és hangzások között ügyesen lavírozó, lebilincselő zenéjét.

Warner Bros. Records / Magneoton, 2017

hoati


Clarence ’Gatemouth ’ Brown: Boogie Uproar - The Complete Aladdin/Peacock Singles As & Bs 1947-1961
2017-06-07


Clarence ’Gatemouth’ Brown 1924-ben született a Louisiana állambeli Vintonban, de a texasi Orange-ban nőt fel. Apja vasútépítő munkás volt, szabadidejében egy cajun bandában énekelt és hegedült, így a kis Clarence már ötévesen elkezdett ismerkedni a hegedűvel. Tízéves korától gitározott, az évek során további hangszerek kezelését is elsajátította. Profi zenei karrierjét dobosként kezdte, mégis gitárosként figyeltek fel rá: 1947-ben a houstoni Bronze Peacock klubban váratlan bemutatkozási lehetőséget kapott, a tizenöt perces előadásával lenyűgözte a jelenlévőket. Innentől rendszeresen fellépett Don Robey klubjában, utóbb a tulaj a menedzserévé vált. Első felvételei az Aladdin Records égisze alatt jelentek meg, majd Robey a dalainak kiadására létrehozta a Peacock Recordsot. A két lemezcég által piacra dobott single-jeit gyűjtötték egybe a Boogie Uproar - The Complete Aladdin/Peacock Singles As & Bs 1947-1961 című dupla albumon. Az elhangzó szerzemények közül a My Time Is Expensive és a Mary Is Fine slágerlistás helyet ért el, hasonló sikert a mély hangja végett „kapuszájú” becenévvel illetett, a Blues Hall Of Fame-be 1999-ben beválasztott Brownnak a későbbiekben nem sikerült megismételnie. A She Walked Right In, a Dirty Work At The Crossroads és a Rock My Blues Away pályafutása fontos darabjai, csakúgy, mint az instrumentális Boogie Uproar, a Gate Walks To Board és az Okie Dokie Stomp. A felvételeken javarészt nagyzenekar kíséri, a közreműködők között megtaláljuk a kor két keresett, memphisi fúvósának, Bill Harvey tenorszaxofonosnak és Fred Ford baritonszaxofonosnak a nevét. Két számban szerephez jutott Jimmy McCracklin zongorista, a West Coast blues szcéna jeles képviselője is. A muzsikát bluesként jellemezhetjük, csak később jelentek meg a country, jazz, zydeco és a cajun elemei Gatemouth zenéjében.

Jazmine Records, 2017

hoati


Coco Montoya: Hard Truth
2017-05-30


Coco Montoya Santa Monicában született munkásosztálybéli családban. Szüleinek nagy lemezgyűjteményük volt, így zenei érdeklődése korán kialakult. A ’70-es években helyi rock bandákban dobolt, ebben az időszakban vált tagjává Albert Collins zenekarának. Mivel gitározni is szeretett, a „Telecaster mestere” folyamatosan tanította. Ez a kapcsolatukat erősítette, idővel szinte édesapjaként tekintett rá. A discókorszak kezdetén elmaradoztak a fellépések, ezért Montoya öt évnyi együttzenélés után elhagyta Collins bandáját. Csaposként kezdett dolgozni, de a gitározást nem adta fel. Egy este a ’80-as évek elején egy Los Angeles-i bárban játszott, amikor John Mayall besétált. Tiszteletadásként előadta az All Your Love-ot, ami a brit blues atyjának elnyerte a tetszését. Később Mayallnak gitárosra volt szüksége az újjáalakuló Bluesbreakersbe, Montoyát hívta meg. Munkakapcsolatuk tíz évig tartott. A búcsút követően saját bandát hozott létre és elkezdtek rendszeresen koncertezni. Bemutatkozó albumát 1995-ben készítette el, a Gotta Mind To Travel azonnal kedvenccé vált a bluesrajongók körében. Kilencedik, pályafutása talán legjobb lemezét az Alligator Records adta ki. Korábban is dolgozott már a chicagói lemezkiadóval, hiszen a 2000 és 2007 közötti kiadványait ők dobták piacra. A Hard Truth javarészt feldolgozásokat tartalmaz, melyeket átformáltak Montoya gitár és ének stílusához, úgy, hogy azok megtartsák az eredetik minden ízét. Coco nem feledkezett meg mentoráról, Albert Collinsról, a The Moon Is Full került rögzítésre tőle. A dal eredetileg Albert Collins, Robert Cray és Johnny Copeland közös Showdown! című albumán volt hallható. A saját számok közül kiemelkedik a Truth Be Told, a záró dal az egyik legjobban sikerült szerzemény a lemezen. A Lost In The Bootle-ban Lee Roy Parnell slide gitáros vendégeskedik, az ének részeket női vokalisták, Teresa James és Deb Ryder segítették. A kísérőzenészek között megtaláljuk Mike Finnigan, Johnny Lee Schell és Tony Brauanagel névét, ők mindnyájan a Phantom Blues Band tagjai. A csapat a Grammy-díjas Taj Mahal 1993-as stúdióalbumának rögzítése céljából alakult, azóta számos más előadó lemezének létrejöttében közreműködtek, de saját anyagokat is készítettek.

Alligator Records, 2017

hoati


The Doors: The Doors - 50th Anniversary Deluxe Edition
2017-05-16


A Doors együttes 1965-ben jött létre, a klasszikusnak tekinthető felállása még ugyanebben az évben kialakult. Eleinte a Los Angeles-i London Fogban koncerteztek, majd a Whiskey-A-Go-Go biztosított számukra heti százharmincöt dollárért rendszeres bemutatkozási lehetőséget. Itt figyelt fel rájuk Paul A. Rothchild producer, aki lemezszerződést ajánlott a fiúknak. Pont jókor tette ezt, hiszen a rákövetkező héten Phil Tanzini, a Whiskey-A-Go-Go tulajdonosa kirúgta őket, miután első ízben előadták teljes hosszában a The Endet. Bemutatkozó albumuk 1967. január 4-én jelent meg, mely kiadásának ötvenedik évfordulójára deluxe verzió megjelentetésével emlékezett a kiadó. A limitált példányszámban elérhető díszdobozos kiadvány három CD-t és egy LP-t tartalmaz: az első CD-n az eredeti album stereo remaszterelt változata, a második CD-n és az LP-n pedig az eredeti lemez mono remaszterelt verziója hallható. A zenekar nevét viselő album ’67-es megjelenése szenzációt keltett zenei körökben, megalapozva a banda elismertségét a kor többi nagy együttese között. A felvételek alig két hét alatt készültek el, saját dalaik mellett két feldolgozás, az Alabama Song és a Back Door Man is helyet kapott a lemezen. Az előbbi szerzemény egy Kurt Weill – Bertolt Brecht átdolgozás, ami élvhajhász szövege miatt a Doors koncertek egyik kedvencévé vált, míg az utóbbi dal Willie Dixon nevéhez köthető. Az album három örökérvényű klasszikust (Break On Through (To The Other Side), Light My Fire, The End) vonultat fel, ezek egyben a korong három tartópillérét is jelentik. Az ünnepi kiadvány harmadik lemeze az 1967. március 7-ei San Francisco-i The Matrix-beli koncert elveszettnek hitt eredeti felvételeit tárja elénk. Az egyik legrégebbről fennmaradt Doors élő hangzóanyag már megjelent kalózfelvételeken, de most előkerült a keverőpultos szalag, amiből a hangrestaurátorok egy igazán jó minőségű felvételt készítettek. A koncert repertoárja javarészt a debütáló lemezre épült, a produkció egy pályája elején járó, formálódó, saját hangját kereső, bátran kísérletező zenekart mutat. A Doors második korongja, a Strange Days még 1967-ben megjelent, az együttes iránti megnőtt várakozást jól jelzi, hogy közel ötszázezer előrendelést adtak le rá. Jim Morrison pillanatok alatt a korszak egyik legnagyobb szexbálványává vált, későbbi viharok előszelét csupán az énekes növekvő alkoholizmusa és Pamela Susan Courson, Neil Young szavaival a „Cinnamon Girl” felbukkanása jelezte.

Elektra Records, 2017

hoati


Vaneese Thomas: The Long Journey Home
2017-04-16


Vaneese Thomas Memphisben született Rufus Thomas legkisebb gyermekeként. Édesapjához és két testvéréhez, Calrához és Marvellhez hasonlóan a zenei pályát választotta. Már gyermekkorában szeretett zenét hallgatni, kezdettben Elvis Presley és a Beatles zenéjéért rajongott, az évek múlásával kedvencévé vált Aretha Franklin, Chaka Khan, Elton John és Bobby Bland. Énekhangját először nővére 1964-ben rögzített single-jein hallhattuk. Bemutatkozó lemeze Vaneese címmel 1987-ben jelent meg, az albumról a Let’s Talk It Over Top 10 sláger lett. Lemezeket meglehetősen ritkán készített, tehetségét azonban számos projektben bizonyította: háttérénekesként olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Luciano Pavarotti, Stevie Wonder, Michael Jackson, Celine Dion, Eric Clapton és Dr. John, de komoly feladatokat kapott filmekben és a televízióban is. Az elmúlt években elérkezettnek látta az időt a zenei gyökerekhez való visszatérésnek. Ennek első lépése volt a 2014-ben megjelent Blues For My Father, a kiadvány Soul Blues Album kategóriában Blues Music Awards jelölést kapott. Hetedik lemeze a megkezdett utat folytatja: a The Long Journey Home lényegében szülővárosának szóló szerelmeslevél. Mindegyik számból melegség és szeretet áramlik, méltón a városhoz, amely magát a rock ’n’ roll és a soul szülővárosának, a blues otthonának vallja. Memphis gazdag zenei örökségét felvonultató dalok közül tizenegyet maga Thomas írt, vagy társszerzőként jegyzik. Az egyik leginkább magával ragadó, szívbe markoló nóta a The More Things Change, amellyel Vaneese az Egyesült Államokban végbement polgári jogi mozgalmakat dicsőíti, jóllehet azt is megjegyzi, hogy még ma is folytatódik a küzdelem. A záró szám az akusztikusan előadott The Chain, a szerzemény eredetije a Fleetwood Mac rekordeladásokat produkáló albumán, a Rumours-on volt először hallható. A dal jól ismert riffjét a The Long Journey Home-on Katie Jacoby hegedűn interpretálta.

Segue Records, 2016

hoati


King King: Live
2017-03-17


A King King zenekar a nevét a tagok egyik közös kedvence, a Los Angeles-i The Red Devils egyetlen koncertalbuma után kapta. Megalakulásuk óta rendszeresen fellépnek Európában, lehetőséget kaptak, hogy John Mayall és a Thunder előzenekaraként is megmutassák magukat. Az elmúlt években taroltak a British Blues Awards gálákon, ahol számos kategóriában a legjobbként végeztek. Dalaik leginkább dallamos blues-rockként kategorizálhatóak, melyekben Alan Nimmo karakteres énekhangja és kiváló gitárjátéka dominál, amit vokálok és a holland Bob Fridzema briliáns Hammond-orgona játéka támogat meg. Régóta dédelgetett álmuk egy koncertlemez, tavaly látták elérkezettnek az időt a kiadásához. Az eddigi pályafutásuk összegzéseként is tekinthető Live címre keresztelt dupla album rögzítésére a zenekarvezető Nimmo szülővárosában, Glasgow-ban, az ikonikus O2 ABC-ben került sor. A koncerten elhangzó nótákat eddigi három lemezükről válogatták össze. Legnagyobb rádiós slágereik közül felcsendült a Rush Hour és a Crazy, a Hurricane sajnos valamiért kimaradt a műsorból. Glasgow egyik leghíresebb szülöttje, Frankie Miller előtt a melankolikus Jealousy előadásával tisztelegtek. Nem ez az egyetlen feldolgozás, amit hallhatunk, hiszen a The Fabulous Thunderbirds-től a Wait On Time is felcsendült. A You Stopped The Rain megírásában Alant bátyja, Stevie Nimmo betegsége inspirálta, aki gitártechnikusként vett részt az esten. Stevie a koncert végén megjegyezte, hogy még nem hallotta az együttestől ennyire fantasztikusan előadni a dalt. A digipack formátumú kiadványhoz egy live DVD-t mellékeltek, amit az angliai Holmfirth-ben, a The Picturedrome-ban vettek fel. A több mint száz éves, korábban színházként és moziként is működő koncertterem könnyű választás volt: korábban több nagysikerű fellépést adtak itt a fiúk, a terem akusztikája kiváló és filmezésre is nagyszerűen alkalmas. A két est műsora csaknem azonos, különbség csupán annyi, hogy a CD-ken nem található meg Eric Clapton 1980-ban született Old Love című számának feldolgozása, míg a DVD-ről a Wait On Time átdolgozása hiányzik. A koncertek íve jól felépített, az ízig-vérig profi quartettnek az első perctől az utolsóig sikerült fenntartania a lelkesedést, a figyelmet és a jó hangulatot, joggal sorolják őket az Egyesült Királyság legnépszerűbb és legsikeresebb blues formációi közé.

Manhaton Records, 2016

hoati


Tomislav Goluban: Kaj Blues Etno
2017-03-02


Tomislav Goluban a horvát blues zenei élet meghatározó alakja. Szájharmonikázni 1997-ben kezdett, többek között Sonny Terry-t, Slim Harpót és Paul Butterfieldet tartja példaképének. Részt vett a 2005-ös trossingeni World Harmonica Festivalon, ahol negyedik helyezést ért el. Két alkalommal képviselte hazáját az International Blues Challenge-n. Az első memphisi útja során a Sun Studióban mindössze két óra leforgása alatt rögzítette a $200 SUN Memphis Album című lemezt. Tavaly jelent meg pályafutása nyolcadik stúdióalbuma, a Kaj Blues Etno. Ahogy a cím is sugallja, a lemezen több zenei stílus, Goluban szülőföldje, Zagorje tradicionális muzsikája, a blues és az ethno képviselteti magát. A figyelemre méltó, huszonegy dalt felvonultató korongon nem kevesebb, mint negyven zenész közreműködött. Közülük a legismertebb Mike Sponza és Nebojsa Buhin neve. Mindkét gitáros szerepelt már Goluban korábbi lemezein, mi több, a Bjelovarban született zenésszel közös albumot (For A Friend & Brother) is készített. A kiváló hangszerelési ötletekkel teli, változatos felépítésű számok többsége a szájharmonikás nevéhez köthető, de néhány tradicionális darab is hallható a lemezen. Az utóbbi csoportba tartozik a nyitó Na Zagorskom Brijegu, melynek érdekessége, hogy a vallásos témájú Down By The Riverside zenéjéhez Goluban írt horvát nyelvű szöveget. A vonat örök inspirációs forrásként szolgál számára, az új anyagon a Vlak Vozi című szerzemény foglalkozik ezzel a témával. A dalhoz egy szórakoztató videoklip készült, amiben fa játékvonat szimbolizálja az igazi vonatot, mint központi motívum.

Spona, 2016

hoati


Jeff Healey: Holding On: A Heal My Soul Companion
2017-02-15


A Torontóban született Jeff Healey-vel rendkívül mostohán bánt a sors, hiszen majdhogynem születésétől kezdve küzdött a rák ellen. Mindössze negyvenegy éves volt, mikor 2008. március 2-án elhunyt. Sikerekben gazdag karriert tudhatott magának: kanadai, amerikai és európai turnék, számtalan lemez, díjak és jelölések sokasága köthető nevéhez. Két rádióműsort is vezetett, ezekben kedvenc blues és jazz felvételeit mutatta be. Tragikus halála után két hónappal jelent meg a Mess Of Blues című album, melyet további posztumusz kiadványok követtek. A Heal My Soul 2016. március 25-én ötvenedik születésnapja alkalmából került piacra. A kiadatlan stúdiófelvételeket felvonultató lemez számait remaszterelték, a modern technika segítségével följavították, így azok dögösen szólnak, teljesen frissnek tűnnek. Az abszolút pozitív fogadtatásban részesült album folytatásának tekinthetjük a Holding On: A Heal My Soul Companiont. A decemberben megjelent lemez két részre oszlik, az első felében szintén korábban ki nem adott nótákat találunk, míg a második fele a Jeff Healey Band 1999. július 6-án adott koncertjét tartalmazza. A stúdiódalok közül kiemelkedik a Love Takes Time és az All That I Believe, nehezen érthető, hogy miért hullottak ki annak idején a válogatáskor. A blokkot egy rövid instrumentális szám, a CNIBlues zárja. Az Oszlóban rögzített élő felvételen csúcsformában vannak a fiúk, nyilvánvalóan jól érezték magukat, többször hallható, hogy tréfálkoznak, nevetnek a dalok között. Slágereik közül több felcsendül, de a repertoárból nem hiányozhattak olyan átdolgozások sem, mint a Dust My Broom, a How Blue Can You Get és a Yer Blues.

Provogue Records, 2016

hoati


Jethro Tull: Stand Up: The Elevated Edition
2017-01-06


1969. augusztus 1-jén jelent meg a Jethro Tull második nagylemeze, a Stand Up, mely hamar toplistás lett és rohamosan nőtt a zenekar népszerűsége szerte a világban. Ősszel a Parlophone Records jóvoltából kiadták a méltán népszerű album deluxe verzióját Stand Up: The Elevated Edition címmel egy 2 CD-ből és 1 DVD-ből álló pakkban. A kiadvány első lemezén az eredeti album Steven Wilson által újrakevert sztereó változata található. A Stand Up kezdete volt a bluestól való eltávolodásuknak: ekkor jelentek meg először Ian Anderson folk-rock zenei hatásai az együttes addig inkább blues alapokra építkező zenéjében. „Ez volt az első saját lemezem, amely igazán eredeti zenét tartalmazott, különleges helye van a szívemben.” - nyilatkozta a közelmúltban Anderson. Az album olyan felvételei, mint a Johann Sebastian Bach feldolgozás Bourée, a Nothing Is Easy vagy az A New Day Yesterday ma is stabil szereplői a koncertjeiknek. Itt mutatkozott be a Jethro Tull új gitárosa, Martin Barre, aki 43 évig volt a csapat tagja. A birminghami származású muzsikus gitárjátéka meghatározó összetevő volt a zenekar sikerében. Bónuszként helyet kaptak a lemezen ritka dalok, a Top Gear című rádióműsorban rögzített session felvételek, valamint a Driving Song és a Living In The Past sztereó változatai. Ez utóbbi szám sokak szerint Anderson pályafutásának egyik legjobb darabja, az együttes a dal révén bekerült a Top Of The Pops című tv-műsorba. Az 1969 áprilisában kiadott kislemez nóták monó verziói a második korongon hallhatók, csakúgy, mint a Jethro Tull 1969. január 9-én rögzített svédországi koncertje. A banda a Jimi Hendrix Experience előtt lépett fel, a repertoár javarészt a This Was és az alig fél év múlva megjelenő Stand Up szerzeményeire épült. A koncert különböző bootleg verziókon korábban már forgalomba került. A DVD-n az eredeti nagylemez újramixelt DD/DTS 5.1 és PCM stereo változatai mellett a To Be Sad Is A Mad Way To Be és a Back To The Family eddig kiadatlan stockholmi képfelvétele kapott helyet. A kiadványhoz egy 112 oldalból álló könyvecske tartozik, mely ritka és eddig publikálatlan fotókat vonultat fel, bemutatja az album részletes történetét és tartalmazza Ian Anderson megjegyzéseit az egyes tételekhez.

Parlophone Records / Magneoton, 2016

hoati


Elmore James & His Broomdusters: Slide Order Of The Blues - The Singles As & Bs 1952-1962
2016-12-27


Elmore James 1918. január 27-én született törvénytelen gyermekként a Mississippi állambeli Richlandban. Kiskorában édesanyjával egyik farmról a másikra vándorolt a jobb megélhetés reményében. Saját készítésű gitáron kezdett tanulni, tizennégy éves korától táncmulatságokon és barrelhouse-okban zenélt. Nagy hatással volt rá Robert Johnson és Kokomo Arnold játéka, Johnsonnal gyakran fellépett, elleste technikáját és megtanulta dalait. A ’30-as évek végén alakította első saját együttesét, de ez idő tájt sokszor játszott Sonny Boy (Rice Miller) Williamsonnal is. A II. világháborúban a haditengerészetnél szolgált Guam szigetén, leszerelése után unokatestvérével, Homesick Jamesszel és Eddie Taylorral koncertezett. Első kislemezét 1951-ben készítette el, a Trumpet Records részére rögzített Dust My Broom felkerült a Billboard Top 10-es listájára. Pályafutása során készített még kislemezeket a Meteor, Flair, Checker, Fire, Modern, Chief, Vee Jay és Chess lemezkiadók részére. Ezeket a felvételeket gyűjtötték csokorba a Slide Order Of The Blues - The Singles As & Bs 1952-1962 című kiadványon. A hiánypótlónak számító dupla albumon a műfaj olyan alapdarabjai hallhatók, mint a Dust My Broom, az I Believe, az It Hurts Me Too, a The Sky Is Crying, az I Can’t Hold On (Talk To Me Baby), a Look On Yonder Wall és a Shake Your Money Maker. Az említett nóták megszámlálhatatlanul sok feldolgozást megéltek, azonban nemcsak dalaival, hanem stílusával is hatott a következő nemzedékekre Elmore James, aki személyében az üvegnyaktechnika úttörőjét tisztelhetjük. A Blues Hall Of Fame-be 1980-ban beválasztott muzsikus negyvenöt éves korában, szívroham következtében hunyt el.

Jasmine Records, 2016

hoati


Búval és bánattal örvendezzünk!
2016-12-04


Vannak dolgok, amelyekért érdemes élni, vannak dolgok, amiért jó, ha van fülünk a hallásra, vannak dolgok, amelyekkel a bennünket körülvevő, egyre kevésbé emberbarát világot is könnyebb elviselni. Ilyen dolog a zene. Ebben az esetben a blues. Tudjátok az, amely akkor is itt van bennünk, ha minden kötél szakad, amikor minden elmúlik, minden elhagy.
Rohadt egy év volt a rock zenében. David Bowie-t és Paul Kantnert a rák vitte el, Keith Emerson főbe lőtte magát, Prince-szel a fájdalomcsillapítók végeztek, elment a fehér blues nagyapó Leon Russell, Scotty Moore, Elvis gitárosa, Mose Allison. És akkor még nem szóltunk a külön műfajnak tekinthető Leonard Cohenről, és a mi veszteségeinkről, Somló Tamásról, Laux Józsiról, Danyi Attiláról, vagy legutóbb Dévényi Ádámról. A klasszikus kor nagy figurái, különleges egyéniségek távoztak. Még jó, hogy itt van a Rolling Stones, amely újabb tanújelét adta elpusztíthatatlanságának.
A Stones már régen ott tart, hogy ha egyetlen új lemezük sem jelenne meg, ha egyetlen koncertet sem adnának, akkor is bőven ott vannak a 20-21. század zenei világörökségében, amelyhez a végítélet napja előtt néhány perccel is visszanyúlhatunk. (Persze, ha elhallgatnának, alighanem pillanatok alatt meg is halnának.) Erre 11 évvel utolsó stúdióban készült remekművük, az A Bigger Bang után kiráztak a kisujjukból egy elképesztő rhythm and blues lemezt, amelyben egykori tanítómestereik, Howlin’ Wolf, Willie Dixon, Little Walter, Memphis Slim előtt tisztelegnek. Az öreg bluesmanek adták meg nekik az első lökést annak idején, az ő dalaikkal tették le névjegyüket, mostanra már ők is öreg bluesmanek lettek, visszatértek azokhoz a forrásokhoz, amelyekből egykor jó volt meríteni, és amelyek a mai napig kristálytiszták.
Gyakran előfordul velem, hogy úgy érzem: a jó zenében nincs idő. A ’60-as, ’70-es évek legjobb lemezei abszolút mértékben a jelent képviselik számomra, és attól tartok, nem vagyok ebben egyedül. Talán éppen ez az időtlenség a titka annak, hogy a „nagy generáció” legjobbjai máig képesek maradandót alkotni. Ha egy idegen számára becsempésznénk a Blue And Lonesome című, 2016-os Rolling Stones lemezt a korai Stonesok közé, talán észre sem venné, legfeljebb arról, hogy Mick Jagger hangja mélyebb, érettebb lett.
Igazi örömzenét produkál nekünk a Jagger - Richards - Wood - Watts négyes, amelyet két számban az az Eric Clapton egészít ki, akinek szintén akadt már egy-két hiteles mondanivalója ebben a témában. (Esetleg poroljuk le az 1996-os From The Cradle című lemezét…) Jagger nemcsak önfeledten fújja a herflit, hanem egészen új oldaláról mutatkozik be hangja az I Can’t Quit You Baby-ben, amelyet sokan imádunk a Led Zeppelintől. Ez a záródal a lemez egyik csúcsa, de legalább ennyire magával ragadó a nyitó Just Your Fool, az igazi kesergő címadó felvétel, az ostinatós Hate You See You Go, vagy a Little Rain lusta lassúsága. A Ride ’em On Downhoz pedig mindjárt csináltak egy olyan klipet Francois Rousselet rendezésében, amelyet 16 éven aluliak csak szülői felügyelet mellett nézhetnek meg. Az egész lemez egészségesen nyers, fésületlen, romlatlanul dögös, olyan, amilyennek a Stonest mindig is szerettük.
Olcsó fordulat lenne azt írni, hogy ezzel a lemezzel a kör bezárul, hiszen a vén rock fosszíliák visszatértek a kiindulóponthoz. Ráadásul nem tartom valószínűnek, hogy az ő felfogásukkal, folyamatosan újratöltődésükkel valaha is „hattyúdalban” gondolkodnának. Úgy gondolom, hogy csak jól akarták magukat érezni, minden kényszer és kötöttség nélkül. Tegyük ezt mi is, a Blue And Lonesome-ot hallgatva.

Göbölyös N. László


Joe Bonamassa: Live At The Greek Theatre
2016-10-26


Joe Bonamassa zenész családba született, az édesapja gitározott, a nagyapja és a dédapja trombitált. Az utat atyja jelölte ki számára: az első gitárját tőle kapta, amin eleinte klasszikus zenét tanult. Később elkezdte böngészni a családi lemezgyűjteményt, bárhová nyúlt, blues lemezekre bukkant, az elektromos gitárok hangzása teljesen lenyűgözték. Bemutatkozó albumát 2000-ben készítette el, azóta szinte valamennyi lemeze vezette a Billboard slágerlistákat. Pályafutása során számos az Egyesült Államokban és az öreg kontinensen rögzített koncertje jelent meg. Legutóbbi élő albumán Muddy Waters és Howlin’ Wolf dalait játssza, míg tavaly Albert King, B.B. King és Freddie King életműveit vette górcső alá és készítette el saját verzióit a szerzeményeikből. A Live At The Greek Theatre című dupla lemez a legendás Los Angeles-i Greek Theaterben került rögzítésre. A kiadvány egyenlő arányban tartalmazza a „Három Királyok” felvételeit, természetesen mindegyiküktől felcsendülnek a legnagyobb slágereik. A zenészi teljesítmények első osztályúak, ahogy az egy ilyen kaliberű produkcióhoz illik. A kiemelkedő marketing stratégiával bíró, mindig elegáns Bonamassa gitárjátékára nincsenek jó jelzők, pazarul pengetett, csodásan improvizált. Hangja továbbra is kellemes, egyben kifogásolható, ami valószínűleg így is marad. Korabeli gitárok nagy választékán játszik: a Gibson gitárok közül pengeti az ES-t, a Les Pault, a Flying V-t, két Custom Shop modellt, továbbá két Fender Stratocastert is megszólaltat. Hangszerválasztásának ékköve az a Lucy névre hallgató Flying V, amin egykoron Freddy King játszott, most az akciófilmsztár, Steven Seagal tulajdona. Mindvégig kiemelt szerep jutott a veterán billentyűs Reese Wynans-nek, aki 2014-ben a Different Shades Of Blue című albumon játszott először Joe Bonamassával. A Mahalia Barnes - Jade MacRae - Juanita Tippins trió nemcsak háttérénekel, hanem némely dalokban megkapják a szólórészt is, nem véletlenül. Szenzációs énektudásuk nélkül szegényebb lenne ez az anyag.

Mascot Label Group, 2016

hoati


Led Zeppelin: The Complete BBC Sessions
2016-10-12


A Led Zeppelin BBC Sessions című dupla albuma 1997. november 11-én jelent meg. Az első lemezen 1969-ben rögzített szerzemények hallhatók, a második lemezen pedig az 1971. április 1-jén, a londoni Paris Theatre-ben adott fellépés tíz száma kapott helyet. A sessionok alkalmával a banda először üres teremben, később közönségnek játszott. Jimmy Page eredetileg három albumnyi terjedelmű anyagot válogatott össze, a kiadó nyomására jelent meg végül dupla lemez. A kettős platina minősítést kapott BBC Sessions remasterelve, kilenc számmal kiegészítve, The Complete BBC Sessions címmel került ismét piacra. A kiadó a plusz dalokat egy harmadik lemezre szerkesztette össze: találunk közöttük hivatalosan eddig meg nem jelent felvételeket a Playhouse Theatre-ben, az Aeolian Hallban és a Paris Theatre-ben adott fellépésekből, gyűjtőknek azonban az igazi csemegét a három utolsó szám nyújtja. A Maida Vale Studio-ban 1969. március 19-én rögzített session mesterszalagjait valaki a BBC-ben törölte, a bootleg verziókon mindeddig egy középhullámú rádióadásból felvett változat keringett. Információ nincs arról, hogy miből dolgoztak most, de a végeredmény viszonylag szépen szól. A műsorvezető Alexis Korner volt, akinek az 1968-ban kiadott New Generation Of Blues című albumán két dalban Robert Plant is énekelt. Kakukktojásként szerepel a lemezen a White Summer, hiszen szerkesztett változata már korábban felkerült a Coda 1993-as remaster verziójára, itt végre teljes pompájában hallható. A kiadvány promóciója kifogástalanra sikerült, a közösségi médiában folyamatosan hirdették az anyagot, a What Is And What Should Never Be-hez videoklipet készítettek, a megjelenés előtt pedig beszélgetős-zenehallgatós sajtóeseményt tartottak Page közreműködésével. Nekünk rajongóknak nincs már más dolgunk, mint hogy beszerezzük a tripla albumot.

Warner Music Group / Magneoton, 2016

hoati